Vyberte možnost Stránka

Kompaktní EDC svítilna z AliExpressu – vyplatí se?

Kompaktní EDC svítilna z AliExpressu – vyplatí se?

Pokud hledáte malou, lehkou a cenově dostupnou svítilnu pro každodenní nošení (EDC), mám pro vás zajímavý tip. Testoval jsem několik měsíců svítilnu z AliExpressu, která mě mile překvapila. V tomto článku se s vámi podělím o zkušenosti s jejím používáním, její funkcemi a možnostmi využití.

Proč jsem si vybral tuto svítilnu?

Původně jsem měl v plánu pořídit známou značkovou svítilnu Aurora V8, která je oblíbená pro svou kvalitu a kompaktnost. Cenovka této svítilny mě však odradila, protože se pohybovala mimo můj rozpočet. Rozhodl jsem se tedy podívat po levnější alternativě a náhodou mi na AliExpressu padla do oka malá svítilna s karabinou. Ačkoli jsem byl zpočátku skeptický, nakonec jsem se rozhodl dát této svítilně šanci. Cena se pohybovala kolem 8 dolarů, což bylo ve srovnání s dražšími modely více než lákavé.

Co svítilna umí a jak ji lze využít?

Svítilna mě zaujala především svou velikostí, kompaktností a možností dobíjení přes USB-C. Díky tomu ji lze nabíjet kdykoliv z powerbanky, notebooku nebo dokonce i z telefonu (pokud podporuje zpětné nabíjení). Svítilna má několik různých funkcí, které ji činí užitečnou v různých situacích:

  • Různé režimy svícení: Svítilna nabízí několik světelných režimů. Hlavním režimem je klasické bílé světlo s možností nastavení různé intenzity. Navíc má i funkci červeného světla, které je ideální pro noční použití, protože neoslňuje a šetří noční vidění.
  • Blikačka: Může fungovat jako bílá nebo červená blikačka. Tuto funkci jsem využíval například při nočním výletu na kole nebo během túry v lese. Stačí ji připnout na batoh pomocí karabiny a díky blikání budete vidět i na větší vzdálenost, což zvyšuje vaši bezpečnost.
  • UV světlo: Svítilna je vybavena i UV světlem, které lze využít například pro kontrolu bankovek nebo různých odlesků.

Konstrukce a design

Svítilna je vyrobena z plastu a je velmi lehká. Má kompaktní rozměry (zhruba 6-7 cm na délku) a váží pouhých 20 gramů. Na těle svítilny najdete karabinu pro přichycení na batoh nebo oblečení a také magnet, díky kterému ji lze připevnit na kovové povrchy.

Její tlačítko je snadno nahmatatelné i v rukavicích, i když by mohlo být trochu více propadlé pro lepší ovládání. Svítilna nemá funkci zoomování, což však není u takto malých modelů obvykle nutné.

Specifikace

  • Nabíjení: USB-C, což umožňuje rychlé a pohodlné nabíjení.
  • Výdrž: Při nejnižším světelném režimu může svítit až 20-30 hodin (vlastní testování ukázalo kolem 30 hodin).
  • Baterie: Kapacita 260 mAh, doba plného nabití kolem 30 minut.
  • Světelné režimy: Nabízí čtyři klasické módy svícení na přední diodu a 5režimů na boční svícení, včetně blikání a červeného světla.
  • Cena: Přibližně do 8 dolarů (cca 180 Kč), což je ve srovnání s jinými EDC svítilnami nepřekonatelné.

Výhody a nevýhody

  • Výhody:
    • Kompaktní velikost a nízká hmotnost.
    • Možnost dobíjení přes USB-C.
    • Různé světelné režimy včetně blikačky a UV světla.
    • Dostupná cena.
  • Nevýhody:
    • Plastová karabina by mohla být náchylná k poškození.
    • Funkce „policejní blikání“ se jeví jako zbytečná, ale může být pro někoho zábavná.

Kde ji využijete?

Tato svítilna je ideální pro každodenní nošení, výlety do přírody, kempování nebo jako bezpečnostní prvek při nočních túrách či jízdě na kole. Díky kompaktnosti a nízké váze ji lze snadno připevnit na batoh, klíče nebo oblečení a mít ji tak vždy po ruce.

Závěrem …

Pokud hledáte cenově dostupnou, lehkou a všestrannou EDC svítilnu, může být tato svítilna z AliExpressu skvělou volbou. I když se jedná o levnější alternativu, během několikaměsíčního testování mě přesvědčila svou kvalitou, odolností a všestranností. Odkaz na nákup naleznete v popisu videa.

O autorovi

Zálesák Martin

Fotograf, grafik a webdesigner, co miluje přírodu a hledá v ní uklidnění a relaxaci. Už od malička ho zajímalo vše spojené s přírodou a cestováním, budoval příbytky v lese a zkoušel rozdělávat oheň na všechny způsoby. Kromě trávení času u počítače a v lese, velice rád jezdí na kole, na kolečkových bruslích a rád plave. Prakticky žádný sport mu není cizí.